vrijdag 26 november 2004

EXit

Als alles goed is gegaan, wordt vanaf vandaag in Brugge de cultuurkrant EXit verspreid met daarin het hieronder ten behoeve van de niet-Bruggelingen geciteerde artikel over het ‘fenomeen’ ‘Pascal Digital’.

Pascal Digital bindt lezers en fotografen
,,U bent één van de 119 abonnees en u mag helpen zoeken naar nieuwe.’’ Dat berichtje viel in mijn mailbox nadat ik had kennisgemaakt met Pascal C. uit Sint-Kruis. Zijn initiatief bracht mij op het spoor van een heel netwerk van mensen die op het wereldwijde web met elkaar communiceren over alledaagse thema’s en bij weer anderen die er hun digitale fotootjes tonen.
Ga naar pascaldigital.blogspot.com en/of photoblog.be/pascaldigital en u bent een tijdje zoet. Achter het eerste internetadres zit een tekstblog, achter het tweede een fotoblog. Maar daarnaast zijn er, voor de inmiddels al heel wat meer dan 119 abonnees, ook de dagelijkse mails met telkens nog een andere foto dan op de fotoblog.
Blogs en mails worden de wereld ingestuurd door Pascal C., een veertiger die zichzelf in de digitale wereld Pascal Digital noemt. Voor zijn beroep is hij zelfstandig doende met teksten vertalen en persklaar maken, en hij begeleidt in Brugge en omgeving ook enkele leesclubs.
,,Het doel van beide blogs en de mails spreekt voor zich’’, zegt Pascal C.: ,,Ik wil mijn indrukken en bedenkingen delen en op die manier ook mensen met elkaar in contact brengen. Zoveel mogelijk vermijd ik egotripperig geschrijf over mijn privé-leven, hoewel persoonlijke informatie soms toch onvermijdelijk is. Maar het is zeker geen dagboek, wie zou daar trouwens in geïnteresseerd zijn? Ik probeer voor elk wat wils te brengen: er zijn rubrieken met verslagjes van wandelingen in Rijkevelde (die overigens aansluiten bij een reeks foto’s op de fotoblog), er is een woordenboek met mijn ‘eigen namen’ (met korte stukjes over Alvar Aalto, Aardenburg, Aarlen, Aarschot, Abba, Abbeville, Abbey Road…), ik lever nieuwe vertalingen van zinnen uit A la recherche du temps perdu van Proust, maak bedenkingen bij het nieuws van de dag of mijn lectuur, en schrijf verslagjes van mijn fietstochten.’’
Natuurlijk is Pascal C. overtuigd van de zin van dit soort initiatieven: ,,Met mijn teksten bereik ik waarschijnlijk meer lezers dan indien ze in een literair tijdschrift van de tweede garnituur zouden staan. Meegenomen is ook dat de lezers meteen kunnen reageren – soms ontstaat er al eens een heus gesprek. De fotoblog stimuleert het reageren zelfs uitdrukkelijk. Overigens kun je daar enkele zeer getalenteerde Brugse fotografen aan het werk zien: Alchemist en Timescapes bijvoorbeeld, om maar die twee te noemen. Het contact op beide blogs is weliswaar virtueel, maar ik verkies virtueel contact boven géén contact. En er zijn wel degelijk uitlopers naar de werkelijkheid.’’
Hoe ik mij een en ander praktisch moet voorstellen: ,,Ik werk thuis, breng het grootste deel van mijn dag door voor de computer. Tijdens de pauzemomenten tik ik mijn bedenkingen in en plaats ik de foto’s die ik op mijn geregelde wandelingen maak. Zonder digitaal fotoapparaat kom ik de deur niet uit.’’
Zowel foto- als tekstblog zijn zeer gebruiksvriendelijk. De tekstbijdragen zijn overwegend kort en worden bovendien gearchiveerd. De Brugse bezoeker van de tekstblog zal er weliswaar geen klankbord van het actuele culturele of politieke gebeuren in zijn stad vinden. Maar als beschaafd forum waarop mensen met elkaar kunnen communiceren en kijken naar foto’s waarin ze af en toe ook hun woonomgeving zullen herkennen, is dit gebruik van het internet beslist een aanwinst. (LF)

Wie gratis en vrijblijvend een dagelijkse mail met foto wil, schrijft naar: pascaldigital@hotmail.com.