zaterdag 4 januari 2014

los ingeslagen 153

Desinformatie. Wat horen we uiteindelijk nog in alle ruis die ons bereikt, in die kakofonie van hippe geruchten, meninkjes en rumoer die elke dag opnieuw als een natte doek over ons heen valt en ons de zin beneemt om dieper te graven en te achterhalen wat er werkelijk aan de hand is? Mensen hebben niet graag de indruk dat ze gemanipuleerd worden en dus hebben ze die indruk niet. Zijn we goed geïnformeerd? Neen, en we weten het. Waar we wel goed in zijn, is in verdringing. We schuiven het van ons af en schikken ons naar de consensus van het ‘Wir haben es nicht gewusst’.

Twee voorbeelden, een nog redelijk onschuldig en een ander veel ingrijpender.

Gisteren hoor ik van leesclublid L. dat er zondagavond, na de voetbalwedstrijd Anderlecht-Standard, een zwaar incident is geweest met supporters die – naakt – een bus van de aanhang van de tegenpartij zouden hebben gesloopt. Vooral dat detail, ‘naakt’, wijst op de authenticiteit van de waarneming: L., die van een verblijf in Duitsland terugkeerde, had het met eigen ogen zien gebeuren op een parkeerterrein naast de autosnelweg. Van dit incident heb ik in de media niets vernomen: wij worden verondersteld de match en de competitie belangrijk te vinden, niet wat zich in de marge daarvan voordoet (en wat eigenlijk niet de marge is maar de essentie): het kanaliseren van negatieve onderhuidse stromingen in de maatschappij, gefrustreerde energieën, agressie. Zolang het op een parking langs de snelweg gebeurt, kan het in zekere zin geen kwaad – maar laat ons vooral de focus op de sport, op de match, op het hele commerciële gedoe waarin die hele voetballerij is ontaard niet uit het oog verliezen.


Tweede voorbeeld, en ik raakte het hier een paar dagen geleden nog aan: hoe zou het ‘ondertussen’ zijn in Fukushima? Het blijft daar heel stil, blijkbaar. En dan vraag ik me af: met welke hevigheid zal, mocht zich daar inderdaad een catastrofe, een cataclysme, een apocalyps voltrekken, de mediastorm losbarsten? Hoe groot zullen de korpsen zijn waarmee het voorafgaande zich afwenden van de blik zal worden toegedekt? Gesteld dat er dan nog veel toe te dekken zal zijn. Moeten de mensen die zich nu zorgen maken – en het zijn er toch nogal wat – dan niet worden geïnformeerd? Neen, die mensen moeten niet worden geïnformeerd want dat zijn lastige mensen, het zijn ernstige mensen, het zijn pretbedervers.