woensdag 4 juni 2014

tour 31



5 april 2014

25 dagen voor vertrek

Travelling is easy, but becoming a traveller is entirely a different matter. Deze boutade tref ik aan in een korte commentaar bij een foto van Peter Marlow in het boek Photobox, dat al een tijdje in het toilet ter lezing ligt: telkens een foto op de rechterbladzijde met links een commentaar en een kort biografietje. Een compacte hoeveelheid tekst, juist genoeg voor een mijmering bij de stoelgang. Er zijn 250 van die dubbele bladzijden – het boek gaat dus wel een tijdje mee.

De boutade snijdt hout. Reizen – in de ware zin des woords – is natuurlijk veel meer dan een kwestie van zich te verplaatsen. Het vergt een bepaalde instelling die verder gaat.

De persoon die reist (zonder een reiziger te zijn) verlaat eigenlijk nooit zijn uitgangspunt. Hij wisselt hoogstens de decors waarin hij de protagonist is van zijn eigen leven. Alles wat hij op zijn reis ziet, blijft in functie staan van wat en wie hij zelf is. De verhouding tussen hemzelf en zijn bestemmingen (landschappen, personen, bezienswaardigheden) blijft in grote mate door functionaliteit gekenmerkt. Hij reist ergens naartoe bijvoorbeeld om zich te ontspannen – en in die zin zijn de bestemmingen inwisselbaar. Of om iemand te bezoeken. Of om iets te zien waarvan hij al op voorhand kennis heeft genomen – bijna om te verifiëren of het er wel degelijk is. Voor die verificatie dient hij zich te verplaatsen omdat het ten enenmale onmogelijk is om dat stukje werkelijkheid te laten overkomen. De reis is een onvermijdelijke inconveniëntie.
 
Echt reizen, reiziger zijn, is iets anders. Dan gaat het om het reizen zelf, de betekenis of zin ervan ligt in de verplaatsing – en die verplaatsing behelst méér dan een wisseling van decors. De verhouding tussen de reiziger en de bestemmingen wordt door een veel grotere openheid gekenmerkt. De reiziger laat zich impregneren, is bereid om door wat hij meemaakt, ervaart, ziet… te veranderen. Zijn reis is niet utilitair maar veeleer existentieel. En daarom ook moet die reis altijd ook een verhouding met de tijd expliciteren. Echt reizen is altijd ook tijdreizen.