donderdag 21 augustus 2014

tour 127



14 mei 2014

dag 16.4

Het landschap is niet langer heuvelachtig, enkel nog golvend. De wijngaarden zijn nu even weg. Straks in de Charentes zullen ze terugkeren. Daar zullen talrijke borden staan die proeverijen van pineau en cognac aankondigen.

In Léoville houd ik halt voor een stuk flan en een Orangina: suikers! Ik stuur een sms naar Patricia, die heel veel van dieren houdt, over de vogels die ik al heb gezien tijdens mijn reis (ze heeft een zwak voor roofvogels):

Sperwer, wouw, buizerd, arenden en valken van soorten. En dan het kleiner gespuis: roodstaart, tapuit, ijsvogel. Dat en nog veel meer heeft mij al zien voorbijrijden. Nu definitief noordwaarts, in Jonzac. Alles oké. Zeg dat ook aan onze kinderen.

In Jonzac verifieer ik in de Dienst voor Toerisme of er in het ongeveer 40 kilometer verderop gelegen Saintes een camping is. Dit blijkt een goede methode. De zekerheid iets te zullen aantreffen waar ik mijn tent kan opslaan, doet me de lastige kilometers tegen de wind in beter verwerken. Zeker ook de hop die ik zie, de tweede!, draagt bij tot een goede sfeer tussen mij en mezelf, dien van wie ik eerder heb gedacht hem niet te zullen tegenkomen. Dit keer ben ik het wel meteen honderd procent zeker dat het er een is: goudbruine pluimen, lange snavel en, vooral, de parmantige zwart-witte kuif op z’n kop.

Op de camping heb ik een gesprekje met Vlamingen uit Sint-Niklaas. Hun zoon, of schoonzoon (dat is me nu even ontgaan), heeft al overal gefietst: de route naar Compostela, Vietnam, tot helemaal naar de Noordkaap… Voor het eerst in veertien dagen hoor ik Nederlands (Vlaams) en dat voelt eigenaardig aan. Ik was op den duur al een beetje in het Frans aan het denken en tegen mezelf aan het spreken wanneer ik een aanmoediging nodig had om een zoveelste nijdigaard op te fietsen.
 
Ik stap toch nog eens, al is het met veel tegenzin en zadelpijn, op de fiets om in Saintes iets te gaan eten. In het Restaurant des Remparts vind ik een eerlijk dagmenu met een salade du chef aux gésiers confis, een entrecôte grillée en een halve liter pellegrino voor alles samen 18 euro. Omdat ik zo goed gefietst heb vandaag trakteer ik mezelf nog op een ijsje.