zondag 1 oktober 2017

facebookbericht 1031



Een nationalisme dat zijn eigen economische superioriteit wil consolideren door zich af te scheiden van het grotere geheel – en zich dus desolidariseert – kan niet op mijn sympathie rekenen. Maar er bestaat wel zoiets als het zelfbeschikkingsrecht van volken, dat onder meer de mogelijkheid om het volk te raadplegen moet garanderen. Op deze beelden is te zien hoe het grotere geheel dit recht met geweld de kop probeert in te drukken, en dat kan in geen geval. Laat ons hopen dat dit niet verder uit de hand loopt want het huidige Europa, met al haar ongelijkheden en verschillende snelheden, zou wel eens niet in staat kunnen blijken om deze vonk in te dijken.
 
Er zijn twee redenen waarom ik deze video help verspreiden.
1. Het politionele geweld dat hier te zien is, is van het hooliganeske, wellustige type dat we meestal niet te zien krijgen in onze journaals, die er vooral op uit lijken om al te gevoelige kijkertjes niet af te schrikken. (Een uitzondering wordt gemaakt wanneer het dierenwelzijn in het geding is.)
2. Het valt gemakkelijk te voorspellen dat het nationalisme dat we in ons land kennen, en dat van hetzelfde soort is als het nationalisme dat ik hierboven zeg niet sympathiek te vinden, gretig propagandistisch gebruik zal maken van dit onrecht dat de Catalaanse afscheidingsbeweging wordt aangedaan. Het is daar trouwens al mee begonnen.